Biografie Tim de Vries

Loading...

 

Ten gevolge van een trampoline-ongeval in mei 1997 is Tim zijn linker onderbeen inclusief knie verloren (knie-ex articulatie). Trampoline springen deed hij destijds als sport en daarmee had Tim net zijn debuut gemaakt in de A-klasse. Dit is de hoogste klasse waarin hij het moest opnemen tegen de absolute top. Na zijn ongeval heeft Tim beide schouders onder zijn revalidatie gezet en na 1.5 week kon hij het ziekenhuis verlaten. Vanuit huis kon hij zijn revalidatie voortzetten en in augustus 1997 liep hij op een prothese. Hij belandde in de sportschool omdat hij toch zijn conditie op pijl wilde houden. Een gewenste competitieve sport vond Tim in 2005 in het roeien.

Na een korte roei carrière maakte Tim in september 2010 de keuze om te gaan handbiken. In april 2011 werd hij uitgezonden naar zijn eerste Worldcup in Sydney. Daar behaalde Tim zowel op de tijdrit als de wegwedstrijd een 5e plaats. Dit was voldoende om gekwalificeerd te worden voor de Wereldkampioenschappen Paracycling in Denemarken later dat jaar!

Eerste Paralympische Spelen

In Denemarken behaalde Tim zijn Paralympische nominatie door 4e te worden in de wegwedstrijd. Tim gaat een traject in van veel trainingskampen in het buitenland en verkrijgt een A-status van het NOC*NSF. Helaas kreeg Tim geen startplek op de Spelen van 2012, omdat hij van de 5 gekwalificeerde mannen de laagst gekwalificeerde was. Er waren 4 startplaatsen en Tim bleef als enige gekwalificeerde thuis. Na deze teleurstelling besluit hij keihard door te trainen en dit resulteert uiteindelijk in het winnen van het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Tim werd van 2012 t/m 2015 viermaal op rij Nederlands Kampioen tijdrijden. Tevens behaalde hij na succesvolle Worldcups in 2013 zijn eerste bronzen WK-medaille op de tijdrit. In 2015 wist Tim als eerste H5 handbiker het wereldbekertoernooi te winnen. Als gevolg van deze goede resultaten had Tim zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro! Daar werd hij op de tijdrit vierde en tijdens de wegwedstrijd negende (lekke band).

Wereldkampioen in 2017

In 2017 maakte Tim een langgekoesterde droom waar. Na jaren concurreren met Alessandro Zanardi is het Tim ditmaal in Zuid-Afrika gelukt de wegwedstrijd te winnen tijdens het Wereldkampioenschap. Daarmee kroonde hij zichzelf voor het eerst tot wereldkampioen. De dag ervoor was Tim al in de buurt om wereldkampioen te worden op de tijdrit, maar daar pakte hij op 2,6 seconden van Zanardi de tweede plaats.

Voorbereidingen voor Paralympics in Tokyo 2020

Momenteel is Tim volop in voorbereiding op de Paralympische Spelen van Tokio 2020. In Tokio moet de bekroning volgen met een medaille en daar werkt Tim nu met alle energie naartoe. 

Op zijn weg naar Tokio beseft Tim zijn maatschappelijke rol en probeert dat te benadrukken door zich zodanig in te zetten. Dat doet hij met o.a. presentaties en bijdragen tijdens bijv. de evenementen van o.a. de Johan Cruijff Foundation of andere goede doelen.