Tim de Vries voor tweede keer Wereldkampioen op de weg

09 augustus 2018

Afgelopen vrijdag en zaterdag streed Vinkevener Tim de Vries weer om de medailles tijdens het UCI Para Cycling wereldkampioenschap in Maniago. Vrijdag won De Vries zilver op de tijdrit en zaterdag kroonde de handcycler zich net als in 2017 tot wereldkampioen tijdens de wegwedstrijd.

Weer een gouden medaille voor Tim de Vries en dat betekende een prolongatie van de wereldtitel die hij in 2017 won. Ditmaal won De Vries niet in de eindsprint, maar zette hij al 13,5 kilometer voor de eindstreep een solo in: “In de laatste 500 meter kon ik concluderen dat ik de mooiste overwinning uit mijn carrière zou gaan neerzetten en met overmacht mijn WK titel kon verdedigen. In Italië met mijn familie en een prolongatie. Het is niet in woorden te beschrijven hoe dit gevoel is”, zei een uitzinnige Tim de Vries.  

De vrijdag verliep minder volgens plan. Tijdens de tijdrit gaf De Vries alles wat hij had en reed hij volgens een vooraf uitgestippeld plan, maar het bleek niet voldoende. De Vinkevener versloeg wel zijn eeuwige rivaal Allessandro Zanardi, maar werd geklopt uit relatief onverwachte hoek. De Amerikaan Oscar “Oz” Sanchez was vijf seconden sneller en daardoor won De Vries een zilveren medaille op dit principe. “Niemand had hierop gerekend. Ik kon mezelf niets verwijten want ik had echt een goede tijdrit gereden. Meteen daarna kwam mijn familie bij me om me te troosten en vooral te complimenteren voor de gereden race. Dit was een geweldig moment voor mij”, aldus De Vries.

Het Nederlandse Team was nog nooit zo succesvol tijdens een WK Paracycling. Nederland behaalde negen gouden medailles, twee zilveren medailles en eenmaal een bronzen medaille. Met deze goede prestatie komt Nederland op de derde plaats in de landenranking waar in totaal veertig landen aan mee doen.