BLOG: Verandering van spijs doet eten

24 december 2018

En ineens is het kerst en het einde van het jaar 2019. Mensen wat gaat de tijd toch hard en wat staan er weer een hoop mooie dingen in de planning.

Begin november is de wintertraining voor mij officieel begonnen en daarin heb ik een aantal dingen veranderd. Zowel op trainingsgebied als op het gebied van mijn dieet. En ik moet zeggen dat ik me daar uitstekend bij voel. De klachten in mijn schouder waarmee ik kampte zijn volledig hersteld en daar ben ik heel blij mee. Dit baarde me na het seizoen 2018 toch wel wat zorgen. Ik ben heel blij met mijn begeleidingsteam die op tijd de juiste behandeling heeft gegeven. 

In het afgelopen seizoen merkte ik dat ik met name in de krachttraining de hongerigheid kwijt was. Dit was ongeveer drie maanden voor het WK in Italie. Om op dat moment verandering op dat gebied door te voeren leek me geen verstandig plan. Dit heb ik na het WK bespreekbaar gemaakt. Ik heb samen met mijn fysiek coach Milan van Physical Fitness een heel goed overleg gehad. In dat overleg heb ik mijn gevoel kunnen uiten en dat was heel prettig. Zeker doordat Milan me heel goed begreep. Het is een heel dubbel gevoel als je weet dat een dergelijke training goed werkt en je op hetzelfde moment niet meer die uitdaging geeft die je er daarvoor van kreeg. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik mijn krachttraining met een nieuwe krachttrainer in een andere omgeving ben gestart. Eigenlijk twee krachttrainers. Dit zijn Wesley Kalkhoven en Tjalling Knijff. Beide mannen hebben veel ervaring in de sport en met name krachtsport. Wesley leert mij de principes van callisthenics en begeleid mij persoonlijk daarin het komend seizoen. Callisthenics is een vorm van turnen waarin je voornamelijk traint met je eigen lichaamsgewicht. Heel erg leuk en uitdagend. Tjalling heeft al enige ervaring met het trainen van Paralympiërs. Hij traint onder meer de zwemmers. Al de trainingen vinden plaats in het Olympisch trainingscentrum van de Nationale roeibond. Speciale dank gaat uit naar NOC-NSF en de roeibond vanwege het feit dat ik hun faciliteit kosteloos mag gebruiken. Uiteraard ben ik ook nog bij Physical Fitness te vinden zo eens in de tijd. Want mijn hart ligt voor altijd bij deze mensen. Belangrijk is dat mijn hongerigheid weer terug is.

Ook heb ik het één en ander veranderd in mijn dieet. Zowel daarin was ik toe aan een nieuwe aanpak. Mijn voormalig diëtiste Anne Marijke van Ambergen was een uitstekende. Begin november kreeg ik een prachtige presentatie van mijn sponsor New Care. Ortho moleculair deskundige Margo Peinemann had een heel uitgesproken en behoorlijk grensverleggende mening over voeding. Aangezien ik nog op zoek was naar een manier om de laatste procentjes vet te verliezen sprak deze presentatie me erg aan en besloot ik deze levenswijze op te pakken. En ik moet zeggen dat ik me er erg goed bij voel. En uiteraard het allerbelangrijkste: mijn trainingen gaan uitstekend.

Ik kan goed begrijpen dat men wellicht denkt waarom ik zoveel veranderingen doorvoer. Ik ben inmiddels 8 seizoenen bezig met handbiken en ik ben van mening dat ik heel goed weet wat mijn lichaam nodig heeft. Ik voel al snel of mijn lichaam en geest iets accepteert of niet, en dat is iets waar ik heel erg op kan vertrouwen.

Ondertussen gaat mijn avontuur richting Tokyo2020 verder en zijn daar alweer de nodige voorbereidingen voor gestart. Testen in een klimaatkamer en het bouwen van een vervolg op mijn huidige handbike. Een leuke tijd ga ik tegemoet. Rest mij alleen nog om jullie heel gezellige feestdagen te wensen en een fantastisch en sportief 2019 toe te wensen.