BLOG: winterse veranderingen werpen vruchten af

20 maart 2019

Inmiddels is het alweer even een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Dit was vlak voor mijn 3 week durende trainingskamp in Florida. Een trainingskamp waar ik met een heel goed gevoel op terugkijk.  In totaal een afstand van bijna 1250 KM afgelegd en 46 trainingsuren.

Dit trainingskamp deed me een beetje herinneren aan de wintertraining tussen 2011 en 2012. In deze winter heb ik fysiek een grote stap gemaakt. Groter dan dat ik in de jaren daarna maakte. De stap die ik in de afgelopen periode heb gemaakt is gelijk aan die periode 2011 en 2012.

Ik had een paar maanden geleden niet kunnen bedenken dat ik na zoveel jaren nog zo’n fysieke groei zou doormaken. Ik kan nu met zekerheid concluderen dat de keuze om te veranderen van dieet en training echt zijn vruchten begint af te werpen. Dat is dus fysiek heel fijn maar ook mentaal helpt dat echt mee. Tijdens het trainingskamp heb ik ook nog een tweedaags evenement gereden dat is georganiseerd door mijn sponsor TopEnd. Deze race liep echt fantastisch. Met een iets andere aanpak qua voeding voor de race kreeg ik daar ook de bevestiging dat ik op deze manier de race naar mijn kant kon trekken.

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat ik er nog zekerder van ben dat ik mijn gestelde doelen kan halen. Doordat ik graag op social media wil laten zien hoe het leven van mij als Paralympisch topsporter er uit ziet merk ik dat men ook veel vragen aan me stelt via privéberichten. Ik help ze dan graag een stap verder, ook al is dat weleens iets waar ik minder ervaring mee heb. Daarnaast spreken ze ook uit hoeveel men van mij verwacht tijdens het komende seizoen. Dit is niks anders dan positief. Uiteraard vind ik dat heel bemoedigend. Het is ook helemaal niet gek dat ze dat denken want alles wat ik laat zien is over het algemeen positief. En dat is  echt zo. Ook als het wat minder lekker gaat deel ik dat ook. Het is namelijk een proces waar je in zit. En het kan niet anders dan dat het zijn ups en downs heeft.  Van het hele proces kan ik ontzettend genieten. Dat hele proces is zeer veelzijdig. Van het zoeken naar mijn juiste dieet en training tot aan de zoektocht naar het snelste materiaal. Het is een fulltime baan.

Ik merk dat ik met mijn twee wereldkampioenschappen op zak een benchmark aan het worden ben in mijn klasse. Dat brengt respect met zich mee maar ook minder leuke dingen. Via verschillende wegen merk ik ook dat men minder leuk over me praat. Klaarblijkelijk hebben mensen dit nodig om motivatie op te doen voor hun eigen ontwikkeling. Ik zie het maar als een compliment want ik kan daar niet zo veel mee. Ik ben vooral bezig met mezelf nog meer ontwikkelen op het gebied van de handbikesport en alles wat daarbij komt kijken. De personen die mijn hulp nodig hebben help ik daarin graag. Toen ik in de handbikesport terecht kwam moest ik vrijwel alles zelf uitzoeken. Al die mensen die nu in de  handbikesport terecht komen help ik graag verder met mijn in de jaren opgedane wetenschap.

We staan nu bijna aan het begin van het seizoen 2019 en daar heb ik ontzettend veel zin in. In april ga ik daarvoor voor het eerst van mijn leven op hoogtestage. Spannend? Ja dat is best spannend. Ik ben vooral erg benieuwd hoe mijn lichaam hierop zal reageren. Ik ben al gewend om in voorbereiding op een groot evenement in mijn hoogtetent te verblijven, dat is de zogenaamde live high en train low methode. Ik zal in april live high en train high gaan ervaren in de Sierra Nevada in Spanje. Naast dit nieuwtje zal ik ook met een nieuwe handbike op de wedstrijden verschijnen. Een goed vervolg op mijn huidige handbike en een goede voorganger van mijn handbike die in Tokyo 2020 moet gaan schitteren. Het seizoen 2019 begint voor mij echt op 10 mei. We trappen dan af met de eerste Worldcup in Corridonia(Italië). Mijn prachtige nieuwe website www.handbikertim.nl powered by Loyals is inmiddels al een paar maanden in de lucht en daar staat mijn volledige kalender op gepubliceerd (zie homepage onder agenda).