Handbiker Tim de Vries wint klassement World Cup

11 augustus 2019

BAIE-COMEAU – Handbiker Tim de Vries heeft het eindklassement van de UCI World Cup gewonnen. De Vinkevener werd afgelopen zaterdag, op zijn 41e verjaardag, tweede in de afsluitende wegwedstrijd in Canada. Dit was voldoende om alle concurrenten van zich af te houden. Het is voor De Vries na 2015 en 2017 zijn derde eindzege in de UCI Paracycling Road World Cup.

De wedstrijden in het Canadese Baie-Comeau werden verreden op een selectief parcours, met een lastige klim op zo’n drie kilometer voor de finish. “Het was een bijzonder harde race”, blikt De Vries terug op de bijna 57 kilometer lange wegwedstrijd. “Met drie, vier concurrenten zat ik in de kopgroep, maar de achtervolgers kwamen in de laatste ronde, vlak na de klim, ineens terug. De Australiër Stuart Tripp kwam als een sneltrein voorbij, waardoor ik wel achter hem aan móest gaan. Daardoor kwam ik iets te vroeg op kop en moest ik zelf de sprint aantrekken. Ik kwam nog wel over Tripp heen, maar werd in de laatste tien meter nog verslagen door Alessandro Zanardi.”

Tijdrit
De Italiaan Zanardi had afgelopen vrijdag ook de tijdrit rond de Canadese oostkustplaats gewonnen. De Vries werd toen vierde. “Het zit gewoon ontzettend dicht bij elkaar”, erkent de man uit Vinkeveen. “Natuurlijk had ik op meer gehoopt, maar een seizoen gaat met vallen en opstaan. Een keer niet winnen is ook goed, ik sta weer even met beide benen op de grond en weet dat ik nog keihard moet werken richting de WK over ruim een maand.” Die wereldtitelstrijd vindt plaats in eigen land; in Emmen (11-15 september, red.). De Vries: “Daar ligt mijn focus. Deze Worldcupwedstrijd was een tussenstation daarnaartoe.”

Trampolineverleden
De Vries begon zijn sportcarrière als trampolinespringer, waarbij hij op het hoogste niveau meedeed. Bij een ongeval in die sport verloor hij in mei 1997 zijn linkeronderbeen. Een paar maanden later liep hij alweer, met een prothese, en na lang revalideren en recreatief sporten, vond hij in 2005 een nieuwe competitieve sport: roeien. 

Handbiken
Eind 2010 maakte hij kennis met handbiken en al snel bleek hij talent te hebben. Een half jaar later werd hij vijfde in zijn eerste World Cup. Hij miste de Paralympische Spelen in 2012 door een tekort aan Nederlandse startplekken, in 2016 was hij er in Rio de Janeiro wel bij. Tot een paralympische medaille kwam het nog niet, maar hij verwezenlijkte wel een andere droom: hij werd zowel in 2017 als 2018 wereldkampioen in de wegwedstrijd.

Bron: Robin Wubben/ParaWatcher