Tim de Vries voor derde jaar op rij wereldkampioen

16 september 2019

EMMEN – Wat hem niet lukte in de tijdrit, lukte in de wegwedstrijd wel: handbiker Tim de Vries pakte in eigen land de wereldtitel. Voor de 41-jarige Vinkevener is het zijn derde wereldtitel op rij. De Vries: “Ik had de hele tijd wielrenner Peter Sagan in mijn hoofd, die werd ook drie keer achter elkaar wereldkampioen.”
 
De wegwedstrijd in de H5-handicapklasse werd gekleurd door een lange solovlucht van Stuart Tripp. Na zo’n elf van in totaal 67 kilometer demarreerde de Australiër uit het peloton. “Ik wilde met hem mee springen, maar heb het niet gedaan”, blikt De Vries terug. “Daardoor heb ik in de achtervolging heel veel werk moeten doen, wat eigenlijk niet de bedoeling was. Door fantastisch teamwerk, eerst met Mitch Valize, later met Johan Reekers, hebben we Tripp pas in de laatste kilometer terug kunnen pakken. Op dat moment zat ik in het wiel van Alessandro Zanardi. Ik wist dat hij de laatste bocht niet door zou komen, ik reed die bocht wel strak door en kon volle bak naar de finish sprinten.”
 
Achter De Vries ging het zilver naar de Italiaan Zanardi, brons was voor Qiangli Liu uit China. “Dit was weer een te gek WK”, glundert de Noord-Hollander. “Deze gouden medaille is me zóveel waard. Zoveel aandacht, zoveel publiek, zoveel bekenden bij de finish. Het was echt onvergetelijk. Voor het derde jaar goud in de wegwedstrijd, zilver in de tijdrit. Ik lig op koers voor Tokio 2020; mijn ultieme doel. En met deze gouden medaille kan kwalificatie voor de Paralympische Spelen me eigenlijk niet meer ontgaan.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto's: Brett Florens

tim-de-vries-finishfoto.jpg

tim-de-vries-in-regenboogtrui.jpg

tim-de-vries-finishfoto.jpg