Verkenning Tokio: elk grammetje is pure winst

05 november 2019

Wat is het ongelofelijk fijn dat ik het parcours voor de Paralympische Spelen van volgend jaar al heb gezien én ervaren. Ik weet waar de uitdagingen liggen, weet waar ik aan moet gaan werken. Ik ben in mijn klasse één van de zwaarderen en het parcours is ontzettend zwaar, dus wordt het belangrijk aan mijn gewicht te gaan werken: van mezelf én van mijn handbike.
 
Tussen ons hotel en de Fuji Speedway, waar het volgend jaar moet gaan gebeuren, lagen twee behoorlijke beklimmingen. Op onze eerste verkenningsdag (maandag) hebben we die als training meegepakt. We zouden eigenlijk het parcours niet op mogen, maar kwamen bij toeval in gesprek met het Jumbo Racing Team Netherlands, dat het weekend daarvoor op de Fuji Speedway had geracet - mét succes. Dankzij hen konden we die dag tóch al op het parcours rijden.
 
En daardoor hadden we al ontzettend veel informatie voor onze verkenning op woensdag verkregen. Die dag hadden we een uur het circuit voor onszelf. En ook dat uur was ontzettend nuttig. Hoe het parcours is? Zwaar. In de tijdrit rijden we over het circuit (zie afbeelding hieronder) en over het terrein rond het circuit. In de wegwedstrijd gaan we ook de straten van het dorpje Oyama in, waardoor we nóg meer hoogtemeters voor de kiezen krijgen.

Parcours tijdrit en wegwedstrijd Tokio 2020

Deze verkenning was ontzettend nuttig. Ik weet waar ik aan moet gaan werken: mijn gewicht. Zoals ik al zei ben ik één van de zwaarderen in mijn klasse, dat is op dit heuvelachtige circuit een nadeel. Elk grammetje minder is een stukje winst. Dat geldt uiteraard ook voor mijn handbike. Ik weet nu op welke details ik moet gaan letten en daar heb ik nog een klein jaartje voor om dat voor elkaar te krijgen.

Ik zal er voor zorgen dat ik ik volgend jaar geen grammetje te zwaar ben en ga er alles aan doen dat ik nog een beetje sterker zal worden:-) Dat zou een ideale combinatie zijn. Het gaat om de details – marginal gains – maar alles wat ik zelf óf mijn handbike lichter zijn, is pure winst.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto Tim: Paul Raats