Eindelijk de perfecte positie op mijn fiets

15 januari 2020

Tijdens het trainingskamp in Spanje zijn we ook druk aan de slag geweest met mijn materiaal. We hebben nu de perfecte positie gevonden, waarmee ik straks in Tokio de meeste power kan leveren. Fijn dat we dat nu eindelijk duidelijk hebben.

Afgelopen seizoen was mijn fiets gewoon niet goed en heb ik voor de WK niet voor niks teruggegrepen naar mijn oude fiets. Die heb ik ook nog steeds, dus straks moet ik drie handbikes hebben die nagenoeg hetzelfde zijn. Twee met de nieuwe positie én de handbike waarmee ik de afgelopen drie jaar wereldkampioen ben geworden. Dus dat is ook geen rommel ;-)

Ik heb in Spanje getraind met zwaardere versnellingen dan die ik straks in Tokio ga gebruiken. Een klein voorblad, met voor de zekerheid een nog kleiner voorblad. Op lange beklimmingen, of steile gedeelten, moest ik daar soms heel even naar schakelen. Maar eigenlijk heb ik dat maar heel weinig nodig gehad, minder dan ik vooraf gedacht had.

De nieuwe handbike wordt voor mij de perfecte fiets. Na alle tests is dit de meest aërodynamische én effectieve positie op de fiets.

Links vs rechts
Meest verrassende resultaat van alle test was wel dat mijn linkerarm sterker is dan mijn rechter. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het andersom was; dat links wat achterbleef. Uit krachttests bij de KNWU bleek echter dat links sterker is en ik daardoor minder moeite hoef te doen om kracht te leveren. Daardoor voelt het alsof ik minder doe met links, terwijl het tegenovergestelde dus waar is. Met de fysio en in mijn trainingen kan ik daar nu rekening mee gaan houden.

Mijn volgende trainingskamp is binnenkort in Florida. Daarna reis ik half maart weer naar Spanje, om daar echt op te gaan bouwen richting het nieuwe seizoen.

Bron: Robin Wubben/ParaWatcher